Hva heter du og hvor gammel er du?
Grete Ina Grorud og er 55 år.
Hvor i landet holder du til?
Åros i Asker.
Kan du fortelle oss litt om din gård og hva som inspirerte deg til å drive med lokalmat?
Vi kjøpte gården for 13 år siden.
For noen få år siden fant jeg ut jeg ville drive skoghage. Det er for å utnytte arealet på gården. Vi har bare 14 mål dyrket mark, som hovedsakelig er eng og litt grønnsaksproduksjon. Kortreist og sunn mat ligger mitt hjerte nært, og derfor begynte jeg å dyrke mat, og sanke i naturen.
Hvor lenge har du drevet med lokalmat?
Begynte i det små i 2019 og har etter hvert økt og spisset produksjonen. Det jeg produserer blir omsatt lokalt, enten direktesalg fra gården, men hovedsaklig på lokale REKO-ringer.
Fortell litt om deg selv og hvorfor du har valgt å jobbe med lokalmat?
Jeg er utdannet agronom, og ønsker å bruke utdannelsen min. Jeg jobber 50% med regnskap og så har jeg skoghagen ved siden av. Målet er å kunne ha nok inntekt på gården til å leve av den. Kortreist og lokalmat viser kundene hvor maten er fra. Og et innblikk i hva som ligger bak. De får også mat som ikke selges i butikk. De får sunn og ren mat.
Hva produserer du på gården og hvor stor er din drift?
Småskala produksjon. I skoghagen har jeg plantet ut nøttetrær av forskjellig slag, som edelkastanje, valnøtt og hjertenøtt. Jeg har også plantet ut bærbusker, dyrker litt sopp, samt at jeg dyrker grønnsaker i hugelbed i skogsarealet.
I tillegg sanker jeg av det som vokser vilt, som bær, sopp, ramsløk, granskudd osv.
En liten gård får ingen støtte fra landbrukskontoret, og med småskalaproduksjon så er det ikke lett å omsette det en produserer.
Foruten om mat, er jeg også en garnprodusent. På gården har jeg angorakaniner, som det blir ekslusivt garn av. Både håndspunnet og maskinspunnet. Jeg spinner også garn av røytepels fra hund og andre dyr, og har begynt å teste ut spinning av plantefiber fra brennesle.
Hvorfor er lokalmat viktig for deg?
Norge har arealer nok til at vi kan være selvforsynt. Med verdenssituasjonen, er det bare viktigere og viktigere å produsere lokalt. Jeg brenner for den lokale småskalaproduksjonen. Alle de små gårdsbrukene er en viktig ressurs i matproduksjonen og håper at politikerne på Stortinget i fremtiden for øynene opp for dette.
Som bonde kan man møte på utfordringer. Hvilke utfordringer har du møtt på og hvordan har du overvunnet dem?
Det er alltid utfordringer. Mange av de er været, som tørke, for mye regn, kulde m.m. En må bare lære seg å leve med dette.
Utfordringen er at en ikke får noen støtte ved produksjonssvikt fra det offentlige når en er liten.
Kan du dele en spesiell suksesshistorie eller et stolt øyeblikk du har hatt som bonde?
Ja, jeg holder på å etablere en helt ny landbruksnæring i Norge.
For å beholde konkurranse fortrinnet, og for at ingen andre skal stjele ideen min, så er dette en stor hemmelighet inntil videre.
Hvordan ser du for deg utviklingen av gården din i fremtiden?
Fremtiden ser lovende ut, og spennende!
Så må vi selvsagt høre med deg, hva er det beste redskapet eller utstyret du har på jobb?
Trillebår og jordgreip! Og en ATV. Uten ATV hadde det vært vanskelig å frakte med meg planter, kalk, redskap og en henger med vann. Vi har kuppert terreng, hvor det flere plasser er uframkommelig for traktor, samt at marktrykk og kjøreskader blir veldig lite i forhold med en ATV.
Har du implementert noen rutiner, maskiner eller praksiser som har økt din effektivitet?
Mye av arbeid er etter «Farmen metoden», men det å kunne frakte med seg vann med ATV for å vanne planter hjelper utrolig mye.
Hvis du kunne bestemme, er det noe du ville ha endret på i dagens matsystem?
Større fokus på lokalmat og støtte til småskalaprodusentene.
Lokalmat er stort sett en fulltids livsstil, men har du en annen hobby på si?
Produksjon av garn. Jeg koser meg når jeg sitter ved rokken og spinner.
Av planter jeg samler blir det også hudpleieprodukter, og jeg lager hjemmelagd såpe. Den mest populære såpa er kaffegrutsåpe, som effektivt fjerner møkk og lukt fra hendene, eller brukes som kroppsskrubb.
Jeg er også aktiv med hund. Jeg har shetland sheepdog, og har trent opp den yngste til nosework, så hun skal brukes til spesialsøk etter f.eks sopp.
Til slutt, har du et tips eller noe på hjerte som du ønsker å dele?
Følg drømmen din! Det går også an å starte noe utradisjonelt, men en må ikke være redd for at det krever litt ekstra kroppsarbeid.