Søk
Close this search box.

Solcelleanlegg i landbruket: Fremtidsrettet energi for bønder i Norge

Solcelleanlegg i landbruket har raskt blitt et samtaleemne blant gårdbrukere, og det anses som en mulighet for egen energiproduksjon og kostnadsbesparelse. I tillegg til å være en økonomisk løsning, betraktes solcelleinstallasjoner som et positivt skritt mot å bekjempe klimaendringene. Hvordan står det egentlig til med denne utviklingen?

Interessant løsning for gårdbrukere

Strømprisene i dagens marked er usikre, påvirket av faktorer som kraftpriser, utenlandskabler, og karbonkvoter. Nettleien utgjør en betydelig del av strømregningen, og prognoser antyder en betydelig økning i kostnadene de kommende årene. Med tanke på disse utfordringene, vurderer mange gårdbrukere muligheten for økt selvforsyning. Solcelleanlegg fremstår som en attraktiv løsning, med enkle installasjoner, lave driftskostnader og minimalt vedlikeholdsbehov. Et sørvendt anlegg på et stort låvetak kan gi årlig strømproduksjon i kilowattimer (kWh) som samsvarer med behovet på et melkebruk.

 

Energibehov på gården

Med installasjonen av Avanserte Måle- og Styringssystemer (AMS), har gårdbrukere nå muligheten til å overvåke strømbehovet på timebasis. Denne innsikten er essensiell for å planlegge solcelleanlegget optimalt. Det er viktig å vurdere både størrelse og produksjon av anlegget i forhold til gårdsdriftens energibehov, som varierer gjennom døgnet og året. Tilpasning av brukstidspunkt for utstyr kan være en strategi for å optimalisere egenforbruket i tråd med solcelleproduksjonens variabilitet.

 

Mange faktorer bestemmer anleggets størrelse

Infrastruktur og distribusjonsnett er avgjørende for anleggets størrelse. Ved overproduksjon kan eksisterende infrastruktur begrense leveransen av strøm til nettet. Å oppgradere infrastrukturen, som kabler og transformatorer, er en løsning, men kan kreve investeringer fra gårdeieren. Størrelsen på anlegget bør også tilpasses gårdsdriftens behov og varieres i henhold til AMS-data og tilknyttet effektbehov.

 

Planlegging av anlegg – Produksjon sett opp mot behov

Før man investerer i et solcelleanlegg, anbefales det å konsultere flere leverandører for å få ulike estimater på produksjon og tekniske løsninger. Tilstandsundersøkelser av taket, festemidler og utstyrsinstallasjon bør gjennomføres. Verktøy og nettsider kan gi estimater basert på tilgjengelige data, men med økende antall installasjoner vil nøyaktigheten i disse estimatene forbedres over tid.

 

Tilkobling og rammer for avtaler med nett-selskap og kraftleverandør

Å kontakte nettselskapet tidlig i prosessen er avgjørende for å vurdere tilkoblingsmuligheter. Gjennom typisk plusskundeordningen kan gårdeiere levere strøm til nettet uten å måtte betale for nettforsterkning opp til gjeldende hovedsikringsstørrelse. Avtaler om overskuddsstrøm reguleres gjennom plusskundeordningen, som gir gårdeieren rett til å selge overskuddsproduksjon til et valgt strømselskap.

 

Støtte til anlegg

Innovasjon Norge tilbyr støtte til solcelleanlegg gjennom programmet «Fornybar energi i landbruket.» Søkere kan få opptil 35% støtte på investeringskostnadene, forutsatt at anlegget er økonomisk lønnsomt. For å kvalifisere for støtte, må søkeren også ha eller installere et lønnsomt bioenergianlegg. Estimater fra Innovasjon Norge bruker 75 øre/kWh for egen bruk og spotpriser for salg som referansepunkter.

Se artikkel: Søk støtte for bærekraftige energiløsninger på din gård

Link til mer informasjon om Innovasjon Norge

 

Batterilagring – En fremtidig mulighet

Bruken av batterilagring er foreløpig begrenset til spesifikke anvendelser, som sikring av ventilasjonssystemer ved strømbrudd. Med lavere kostnader for batteriteknologi i horisonten, kan batterilagring bli mer vanlig i fremtiden. Prosjekter som vurderer batterier som en måte å levere effekt når behovet er stort, og lagre solstrøm for senere bruk, vil gi verdifulle erfaringer om kort tid.

 

Solcelleanlegg som miljø- og klimatiltak

Installasjonen av solcelleanlegg gir gårdeiere muligheten til å produsere sin egen renere energi og redusere avhengigheten av fossile kilder. Med et økende behov for fornybar energi og utskifting av fossile kraftverk, kan solenergiproduksjon fra gårder spille en rolle i å forme et mer bærekraftig energilandskap. Men spørsmålet om hvorvidt solcelleanlegg er et miljøtiltak må sees i sammenheng med både produksjons- og brukssiden. Fokus på sertifisering og resirkulering av komponenter er viktige aspekter for å sikre bærekraftige løsninger.

 

Solcelle installasjon

 

Oppsummering

Solcelleanlegg i landbruket gir gårdbrukere muligheten til å ta kontroll over sin egen energiproduksjon, redusere kostnader og potensielt bidra til en grønnere energifremtid. Planlegging og tilpasning til gårdsdriftens unike behov er nøkkelen til å maksimere fordelene. Gjennom støtteordninger og økt erfaring i sektoren blir solcelleteknologien stadig mer tilgjengelig og bærekraftig. Med riktig tilrettelegging kan gårdbrukere ikke bare oppnå energiuavhengighet, men også bidra til miljøet ved å redusere avhengigheten av fossile brensler og fremme bærekraftig praksis. Solcelleanlegg er ikke bare en teknologisk investering, men også et steg mot en mer bærekraftig fremtid for landbruket i Norge.

 

Se artikkel: Finn din solcelleforhandlere: Sammenligning og valg

Ser du feil eller mangler i artikkelen? Ta kontakt med oss! Send oss en e-post på [email protected].

Siste artikler

Lignende artikler

Solcelleanlegg i landbruket: Fremtidsrettet energi for bønder i Norge

bondeguiden.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev