Hva heter du og hvor gammel er du?
Morten Nystad, 70 år.
Hvor i landet holder du til?
Siljan, i Telemark.
Kan du fortelle oss litt om din gård og hva som inspirerte deg til å drive med lokalmat?
Vi har et lite småbruk på ca 40 mål. tidlig på 2000-tallet dukket ideen om hjortefarm opp, og hva som inspirerte meg mest er litt vanskelig å definere, men en kombinasjon av interesse for jakt, fascinasjon for hjort, og ønske om å bevise at det går an å få til noe på 40 mål er vel noe av svaret. Etter 2 års tankearbeid/planlegging og søknader, begynte vi på annleggsarbeidet (gjerding) i 2004. De første dyra kom seinhøsten, 14 hindkalver og 1 bukk.
Hvor lenge har du drevet med lokalmat?
De første slakta kom i 2006.
Fortell litt om deg selv og hvorfor du har valgt å jobbe med lokalmat?
Jeg er lærerutdannet, og etter 25 gode år i skolen, jobba jeg i skole og kulturadministrasjonen i Siljan kommune fram til 2015. Ønske om å etablere noe på småbruket, skape noe lokalt og kanskje unikt, er noen av drivkreftene bak Siljanhjort.
Hva produserer du på gården og hvor stor er din drift?
Vi produserer hjortekjøtt som selges direkte til sluttbruker. Vi slakter ca 50 dyr årlig, stort sett 1,5 åringer. Vi har eget slakteri og nedskjæringsanlegg, hvor vi også driver med mye leieslakting og leieskjæring. Veldig mange jegere i distriktet leverer slakt hit. I 2023 gikk det ca 25.000 kg kjøtt gjennom slakteriet. Vi har et veldig godt samarbeid med Mattilsynet, og absolutt alt kjøtt er kontrollert og godkjent
I tillegg til eget hjortekjøtt, selger vi også dåhjort og elg fra egen gårdsbutikk. Fra våren -24 planlegger vi også å begynne med slakting av storfe og er i god dialog med Mattilsynet om dette.
Hvorfor er lokalmat viktig for deg?
Vi ønsker å produsere kortreist, sporbar og bærekraftig mat. Ved å samarbeide med flere i Siljan, ønsker vi at «Mat fra Siljan» skal bli et kvalitetsbegrep som kundene vil ha.
Som bonde kan man møte på utfordringer. Hvilke utfordringer har du møtt på og hvordan har du overvunnet dem?
Utfordringene som hjortebonde, er «mangfoldet». Vi må stå for alt sjøl; sørge for godt og forsvarlig dyrehold, vi må slakte sjøl, vi må skjære ned og pakke, og vi må selge sjøl. Jeg ser på dette mangfoldet som noe som gjør jobben både interessant og variert, og det gir en god hverdag.
Kan du dele en spesiell suksesshistorie eller et stolt øyeblikk du har hatt som bonde?
Gode øyeblikk er det mange av, men gleden og ydmykheten som oppleves hver gang nye kalver blir født, blir jeg aldri lei av. Det er ikke så ofte vi ser kalvinger, men de få gangene vi opplever dette er ubetalelige. Vi har regelmessig besøk av skoleklasser og barnehage-grupper, og ofte kommer spørsmålet; «Blir du rik Morten?» jeg svarer da at jeg kanskje ikke blir så rik på penger, men rik på opplevelser. Fornøyde kunder som kommer igjen år etter år gir også en pekepinn på at vi gjør noe riktig.
Hvordan ser du for deg utviklingen av gården din i fremtiden?
Vi fortsetter det vi har i dag, og utvider med slakting av storfe. Det er viktig å være fremoverlent, og ikke hvile på gammel laurbær.
Så må vi selvsagt høre med deg, hva er det beste redskapet eller utstyret du har på jobb?
Vi bruker mye 4-hjuling på gården, det sparer oss for en del traktorbruk.
Har du implementert noen rutiner, maskiner eller praksiser som har økt din effektivitet?
Vi satser på kvalitet og mye internkontroll. opplæring av nyansatte, og involvere alle i drifta.
Hvis du kunne bestemme, er det noe du ville ha endret på i dagens matsystem?
Det er så mye snakk om de store kjedenes makt, og det er sikkert riktig. Men jeg føler at kundene blir mer og mer kvalitetsbevisste og etter hvert velger lokalt produsert mat. Kanskje burde dette bli mer tilgjengelig i de store kjedebutikkene.
Lokalmat er stort sett en fulltids livsstil, men har du en annen hobby på si?
Jeg kjører motorsykkel, og flyr litt sportsfly en gang i blant.
Har du en fun-fact om gården eller produktene deres?
Vi får av og til spørsmål om litt «sære» produkter. Så vi har solgt, bukspyttkjertler, hjortetestikler og hælsener.
Til slutt, har du et tips eller noe på hjerte som du ønsker å dele?
Om ikke akkurat et tips; Ha alltid fokus på Kvalitet.