Hva heter du, og hvor gammel er du?
Erik Johansen 44 år.
Hva er din rolle i Lykkemat?
Jeg er daglig leder.
Hvor i landet holder Lykkemat til?
Lykkelandet Selbu.
Kan du fortelle oss litt om bedriften og hva som inspirerte dere til å begynne med lokalproduksjon?
I 2014 da gründeren Mia Therese Sollihaug startet Lykkemat, hadde hun et ønske om å starte et landhandleri med norske økologiske varer, men det var få norske produkter å velge fra, så da startet hun like godt med å lage disse produktene selv. Siden den gang har Lykkemat kommet med mange produkter. Nå har vi totalt 10 produkter i norsk dagligvare. Det første produktet var ‘Håndbakt Granola med Urkorn’. En granola som er produsert på KUN Norske råvarer. Denne Granolaen fikk vi kvalitetsstempelet SPESIALITET fra stiftelsen NORSK MAT tilbake i 2017. Vi kom også i finalen i Det Norske Måltid med denne granolaen. Senere har vi også kommet med flere andre typer granola.
Samarbeider dere med andre gårder eller leverandører for å skaffe råvarer til produktene deres? Hvis ja, hvordan har slike samarbeid påvirket bedriften deres og kvaliteten på produktene?
Ja selvfølgelig. Både kornbonden og birøkteren kjenner vi godt.
For oss som skal levere høyeste kvalitet er det viktig for oss at vi kjenner bonden og kan stå inne for kvaliteten de leverer. Det skader heller ikke at man har fått høre de gode historiene om for eksempel birøkteren som låner ut bikubene til bringebærbonden og får den helt hvite honningen. Glade historier selger lokalmat! Vinn-vinn for alle parter.
Hvor lenge har dere vært involvert i lokalproduksjon?
Bedriftsetableringen startet i 2014, i 2015 ble vi kastet ut i det på Oi Trøndersk Matfestival.
Fortell litt om deg selv og hvorfor nettopp du har valgt å jobbe med lokalproduserte varer.
Jeg var opprinnelig under utdanning da Lykkemat flyttet inn i egne lokaler, og da tok jeg siste del av praksisen min der samtidig som jeg klargjorde lokalene for næringsmiddelproduksjon. Jeg hadde jo vært med samboeren min Mia på fagsamlinger og kornkonferanser og synes det var viktige og interessante tema. Det hjalp også på å bli sendt på flere bakekurs med noen av Norges beste bakere.
Hvor stor er virksomheten deres og hvordan selger dere produktene deres?
Vi er i dag 4 i bakeriet og 2 i kafeen. Vi selger i eget utsalg, og igjennom grossistleddet vår Spesialgrossisten / Godt lokalt til dagligvare. Til delikatesser, bakerier og spesialforretninger leverer vi direkte. Også har vi nettbutikk.
Hvorfor er lokalproduksjon viktig for dere?
Norsk matproduksjon er spredt. Og man vet jo ikke hvordan avlinger blir. Dette er dyrebare ressurser som må brukes riktig og ikke minst må vi også ta vare på en kulturarv gjennom å bruke de gamle kornsortene. Ta Svedjerug for eksempel. Lenge trodde man denne var borte. Nå lager vi 3 produkter av Svedjerug. Vi lager en tørket surdeigstarter for Gry Hammer, vi lager Norges sunneste surdeigsknekkebrød for henne også, og favorittkjeksen min Svedjerugkjeks, som er en av bestselgerne hos oss. Svedjerug er en bevaringsverdig kornsort som i dag ligger i frøhvelvet på Svalbard.
Som produsenter kan man møte på mange utfordringer. Hvilke utfordringer har dere møtt på, og hvordan har dere overvunnet dem?
Vi har vel som alle hatt våre utfordringer, og noen av de klassiske er jo leveranseproblemer og økte priser, men man må ta de med et smil og gjøre det beste ut av det. En ny dag bringer nye muligheter. Vi tenker jo at dette er en viktig og givende jobb, så man må være optimistisk.
Kan du dele en spesiell suksesshistorie eller et stolt øyeblikk dere har hatt?
Vi har hatt mange stolte øyeblikk. Da vi fikk godkjent varemerket Lykkemat, da vi fikk SPESIALITET merket på Granolaen, da vi kom til finalen i Det norske måltid, historiene er mange. Og menneskene vi til daglig jobber med i bransjen. Bønder så vel som kokker. Mange spesielle øyeblikk.
Hvordan ser dere for dere utviklingen av bedriften i fremtiden?
Vi har ambisjoner og håper å kunne vokse oss store slik at flere kan ta del i den matgleden vi forsøker å spre.
Så må vi selvsagt høre med deg, hva er det beste redskapet eller utstyret dere har på jobb?
Vi produserer jo håndverksbakst så det meste av utstyret vårt er italiensk og fransk. Kunne ikke klart meg uten de riktige eltemaskinene eller ovnene men valsene våre og kombimøllen er nok de mest spesielle maskinene vi har.
Har dere implementert noen rutiner, maskiner eller praksiser som har økt deres effektivitet?
Ja det er jo en kontinuerlig prosess hos oss. Man finner alltid forbedringspotensiale. Da vi startet produktutviklingen hadde vi en manuell valse. Nå er dette en prosess som går semi automatisk, slik at vi fremdeles har kvalitetskontrollen på det.
Hvis dere kunne bestemme, er det noe dere ville ha endret på i dagens matsystem?
Politikk styrer jeg glatt unna, men ser selvfølgelig helst at vi selger mer norske varer i butikken.
Lokalproduksjon krever mye tid og engasjement, men har du noen andre hobbyer eller interesser på si?
Veldig glad i å fiske, gleder meg stort til isfiske i vinterferien 😊
Har dere en “fun-fact” om bedriften eller produktene deres?
Når vi skulle navngi bedriften visste vi at vi skulle drive med mat, men Selbu mat var opptatt, så da gikk vi inn på kommunens hjemmesider, og fant ut at slagordet var Selbu – Et lykkeland, så da ble det Lykkemat 😊
Til slutt, har du et tips eller noe på hjerte som du ønsker å dele?
Ja! Prøv Svedjerugkjeksen med DIN favorittost!